H i z m e t l e r i m i z
Cinsiyet Seçimi (Tayini)
Tüp Bebek Merkezimize Hoş Geldiniz
Copyright © 2012 Doğuş Tüp Bebek
     Tüp bebek uygulamalarında,  genetik tayin yöntemi olan PGT (PGD) işlemleri gerçekleştirilerek ebeveynler hamilelik öncesinde sahip olacakları bebeğin cinsiyetini belirleyebilirler.

     PGT ile tüp bebek uygulamasında bulunan aileler, gebelik gerçekleşmesi halinde %99,9 istedikleri cinsiyetteki bebeğe sahip olurlar.

     PGT ile tüp bebek uygulaması gerçekleştiren anne adaylarının gebe kalma şansları, PGT uygulaması yapılmaksızın gerçekleştirilen tüp bebek uygulaması gerçekleştiren anne adayları ile aynıdır. Bu başarı şansı anne adayının yaşı, yumurta rezervleri ve yumurta kaliteleriyle yakından ilişkilidir.
Uzm. Emb. Fatma TERTEMİZ (ÜYTE Merkezi Sorumlusu)
Adres:  Şht. Erdoğan Mustafa Sok. No:19 Yenişehir, Lefkoşa / Kıbrıs
Tel1: 0533 869 23 30
Tel2: 0533 851 21 53
Son Güncelleme: 07.07.2012
     Doğuş Hastanesi - Kıbrıs Tüp Bebek Merkezimize hoş geldiniz. Doğuş Tüp Bebek Merkezi olarak amacımız, hasta odaklı, koşulsuz hasta memnuniyeti için, tıbbi teknolojideki son uygulamalarla gelişmiş  tüm enstrümanları kullanarak yüksek gebelik başarısı sağlamaktır.

     Merkezimizde normal tüp bebek (IVF/ICSI) işleminin yanı sıra yumurta donasyonu, sperm donasyonu, embriyo donasyonu, cinsiyet seçimi (PGD), yumurta dondurma ve sperm  dondurma işlemleride yapılmaktadır.
Tüp Bebek İşlemi (IVF)
Prenatal Genetik Tarama (PGD)
Cinsiyet Seçimi
Kısırlık (Infertilite) Tedavisi
Lazer İle Tomurcuklanma
İnseminasyon (Aşılama)
Micro Enjeksiyon (ICSI)
Yumurta Dondurma
Fetal Redüksiyon
Erkek'de Kısırlık  Tedavisi
Kadın'da Kısırlık Tedavisi
Embriyo Dondurma
Powered & Designed by Kıbrıs eMarket
Genetik analiz yöntemiyle cinsiyet tayini nasıl yapılır?

     Bu işlem tüp bebek tedavisi gibi yapılır. Öncelikle anne adayının hazırlanması için ilaç tedavisi uygulanır. Tedavinin uygun bir aşamasında yumurta toplanır ve baba adayının spermleri ile döllenir. Bu işlemden 3 gün sonra gelişen 6-8 hücreli embriyolara hücre biyopsisi işlemi yapılır. Biyopsi işleminde embriyoların dış kabuğu lazer yardımıyla delinir ve 1 ya da 2 hücre alınır. Alınan hücreler özel bir yöntemle işlemden geçirilerek genetik laboratuarına gönderilir. Tüm embriyoların tek tek cinsiyeti belirlendikten sonra istenilen cinsiyete sahip embriyolardan uygun kalitede olanlar anne adayına transfer edilir. Eğer transfer sonrası artan embriyo varsa dondurularak daha sonra kullanılmak üzere saklanabilir.

Tedavi aşamaları nasıldır?

Ön görüşme
Bu görüşmede sizinle klinik durumunuzu gözden geçiriyoruz. Gerekli testler ve varsa tedavi öncesi yapmanız gerekenleri belirliyoruz.

İlaç tedavisi
Yumurta gelişimini sağlamak, daha doğrusu yeterli sayıda yumurta geliştirmek için belirlediğimiz ilaç tedavisini başlıyorsunuz. İlaçlarınızı evde kullanabilirsiniz. Bazı günlerde sizden ultrason kontrollerine gelmenizi isteyeceğiz
Yumurtalar ultrasonda görünmezler görünen folikül diye adlandırdığımız ve içinde yumurta olan keseciklerdir. Bu foliküller ilaç tedavisi ile istenilen büyüklüğe ulaşınca çatlatma iğnesi diye bilinen HCG yapılır.

Yumurta toplanması ve mikroenjeksiyon
HCG enjeksiyonundan 35-36 saat sonra anestezi altında yumurta toplama işlemi yapılır. Aynı gün elde edilen yumurtalar baba adayının spermiyle mikroenjeksiyon işlemiyle döllenir.

Biyopsi ve PGD
Döllenme işleminden 3 gün sonra 6-8 hücre aşamasındaki embriyolardan lazer yardımıyla 1 ya da 2 hücre çıkarılır. Özel bir yöntemle işlemden geçirilen hücreler genetik laboratuarında analiz edilir.

Transfer işlemi ve Embriyo dondurma
Genetik laboratuarından alınan sonuçlar doğrultusunda istenilen cinsiyetteki embriyolar ayrılır ve anne adayına transfer edilir. Eğer transfer sonrası artan embriyo varsa daha sonra kullanmak amacıyla dondurulabilir.

    Cinsiyet secimi hakkında genelde konuşulan ilk konu hiç bir doğurganlık problemi olmayan ailelerin sadece cinsiyet secimi için tüp bebek uygulamalarına başvurmalarının ne kadar doğru ve etik olduğu konusudur. Tüp bebek uygulamaları uygulanmaya başladıkları zamandan bu yana elde edilen gelişmelerle birlikte incelendiğinde oldukça güvenilir ve etkili olan bir yöntem olduğu göze çarpmaktadır. Bu tedavi yöntemlerinin herhangi bir hayati risk taşımadığı da düşünülürse bu yöntemlerin oldukça kabul edilir tarafları bulunmaktadır. Aile planlaması çerçevesinde cinsiyetlerin dengede tutulması amacıyla da bu yöntemlerin kullanılması oldukça mantığa yatmaktadır. Aynı cinsten çocuğu veya çocukları olan ailelerin karşı cinsten bebeğe de sahip olmaları amacı ile cinsiyet secimi uygulamalarına başvurmaları kabul görmektedir.

    İkinci konu ise diğer sebeplerden dolayı (doğurganlık problemlerinden dolayı) tüp bebek tedavisine başvuran ailelerin aynı zamanda cinsiyet secimi de istemeleri konusudur. Bu gibi durumlarda ailenin önceden var olan çocuklarının karşı cinsinde çocuk(lara) sahip olmak istemeleri oldukça doğal olarak karşılanmaktadır. Ancak hiç çocuğu olamayan ve tüp bebek tedavisine başvuran hastaların cinsiyet seciminden de faydalanması bazı gruplar tarafından hoş karşılansa da büyük bir kısım tarafından savunulmamaktadır.

    Cinsiyet secimi içerikli tüp bebek uygulamalarının geniş çapta kullanılması erkek bebeklerin daha çok tercih edilen bölgelerde erkek popülasyonunun çok daha fazla yoğunlaşması riskini ortaya koymaktadır. Ancak yapılan incelemelerde cinsiyet secimi tercih eden ailelerin genelpopülasyon içerisinde büyük bir oran olmadığı ve genellikle bu ailelerin karşı cinsten iki çocukları olduğu zaman artık çocuk yapmadıkları saptanmıştır. Bu yüzden cinsiyet secimi bugünkü koşullarda popülasyon dengesini bozacak durumda değil bu dengeyi koruyacak durumda görülmektedir.

    Cinsiyet seçimi KKTC'de yasal olmayan işlemler arasındadır.

Sperm Donasyonu (Nakli)
Yumurta Donasyonu (Nakli)
Embriyo Donasyonu (Nakli)
Ana Sayfa
Son Haberler
Başarı Oranlarımız
İletişim
İrtibat için;
Kuzey Kıbrıs
Uzmana Danışın
0392 223 64 39
0533 869 23 30
0533 851 21 53